8 de enero de 2010

TORTELL DE REIS



Este año hemos sido muy atrevidos, digo hemos sido porque el Tortell no lo he hecho solo yo, sino junto con Juan Carlos, en equipo trabajamos muy bien.
Buscamos una receta de la revista antigua de Descobrir Cuina (nº 31) y hicimos todos lo pasos, sabiendo que es una masa algo complicada, compre los ingredientes y lo unico que no pude encontrar fue el azucar bolado o sucre esponjat.
La verdad es que me ha salido buenisimoooo, nada seco , solo que la forma redonda ha sido algo cassolana.
Os paso la receta y tambien recomiendo ver el blog de la gemma, que este año lo ha hecho y es igual pero diferente le ha quedado muy bien (http://lacuinadecasa.blogspot.com/)


PER A 2 TORTELLS MITJANS:
500g. de farina
30 g. de llevagt de forner
200 ml de llet tèbia
120 g de mantega
2 polsins de sal
70 g. de sucre
2 polsins de matafaluga
2 ous
ratalladura d´una taronja

PER AL FARCIT DE MASSAPÀ:

1 kg. de sucre
1 kg. d´ametlla en pols
300 g. d´aigua
barreeu-ho tot i formeu una massa homogénia . Deixeu-ho reposar a la nevera. Es pot farcir opcionalment de cremes , compotes, melmelades, nata

PER DECORAR:

250 g. de fruita confitada
200g de sucre esponjat
1 0u per pintar

1- LA MASSA MADRE

Feu un volcà amb la farina i fiqueu-hi al mig el llevat diluït amb la llet tèbia . Barregeu-ho i deixeu-ho reposar cobert amb un drap en un lloc calent ( al costat d´una cuina), fins que pugi una mica de volum.

2- AFEGIU CONDIMENTS

Foneu la mantega i agegiu-hi la sal, el sucre, la taronja y la matalafuga. Barregeu- ho tot amb la massa anterior.

3- AMASSANT AMB EL CORRÓ

Trenqueu-hi el ous a sobre, amasseu-ho tot fins que quedi llis i suau. Cobriu-ho de nou amba el drap, deixant-lo reposar i fermentar fins que dobli el seu volum inicial. Un cop ha fermentat, amasseu-ho novament i porcioneu-lo en rectangels tot estiran-los amb el corró.

4- EL FARCIT

Disposeu el farcit ( cilindre de massapà ) en un extrem del rectangle, que ha de pesar com a màxim un quart del pes de la massa, posant-hi la fava i el rei ben separats. Enrotlleu la massa sobre el farcit.

5- FORMA RODONA

Forneu el tortell unint be els dos extrems del cilindre un a sobre de l´altre.

6- EL TOC DE PINTURA

Bateu l´ou afegiu-hi una mica d´aigua i pinteu el tortell. Disposeu-hi ben repartida la fruita confitada a sobre.

7- BEN DAURAT

Paeu el torlle den una placa de forn i cobriu-lo de nou amb un drap, deixat-lo reposar uns 20-25 minuts perquè fermenti de nou. Afegiu-hi el sucre esponjat i enforneu-lo a 200 º de temperatura, uns 20-25 minuts fins que estigue ben daurat.

8- A TAULA!!!!!!

Un cop cuit i deixat refredar, la presantació més usual és la de disposar el tortell a sobre una safata amb blonda. A dins del forat del tortell es col.loca un corona de cartró daurada per al futur rei.



(RECETA DE DESCOBRIR CUINA Nº 31)

3 comentarios:

  1. T'ha quedat perfecte!!!
    Aquests dolços són força complicats de fer a casa, però el resultat val la pena, oi? Ara que ja ens hem atrevit, ja el podem fer cada any ;)

    ResponderEliminar
  2. Gracias Gemma por tu comentario , la verdad es que intentare hacer cada año el tortell, mi marido le ha gustado tanto ( la verdad es el quien lo ha hecho, en reposteria se le da muy bien, mejor que a mi) pronto lo volveremos hacer ... pero como briox, vamos seguiremos experimetando. Saludos

    ResponderEliminar
  3. El sucre esponjat, i.e. el sucre més gruixut, el pots trobar a Barcelona a Parami, Carrer Diputació 202 cantonada amb Muntaner.

    Salutacions, Pep

    ResponderEliminar